Besök Bäckebo gruppboende

Bäckebo gruppboende 

drivs av Frösunda omsorg och beskrivs som "gruppbostad som omgärdas av rogivande och harmoniska grönområden strax utanför Vallentuna."





Reality check - besök 1 september 2024

  1. gruppboende ligger vid en enormt trafikerad väg, vilket innebär att trafikljud konstant hörs i omgivningen.
  2. verkar som en gammal industrilokal köpts med några bostadshus inte att man valt en rogivande plats med harmoniska grönområden för ett gruppboende




  3. det boende vi tittade på var ett separat kalt hus där det var slitet med med synligt slitage, inklusive hål i dörrarna (se bilder nedan). Det var även märkligt att det framkom att de inte använde kranvattnet. Boendet kräver en omfattande insats för att bli möblerat och trivsamt.
    1. mitt emot fanns ett boende med några brukare som sades vara plus 60 dvs. inte optimalt för en 25 årig tjej
    2. daglig verksamheten var ett annat hus på gården vi fick ingen känsla för dess kvalitet
    3. trots att fönstren var stängda hördes den kraftigt trafikerade vägen tydligt under vårt besök, som ägde rum en söndag mellan 16:00 och 17:00.

Bilder från boendet













Slutsats


Det boende som har erbjudits består av en tidigare industribyggnad och två bostadshus belägna intill en kraftigt trafikerad väg, vilket är långt ifrån den rogivande och harmoniska miljö som brukaren har behov av. Enligt LSS-lagen (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har brukaren rätt till ett boende som är anpassat efter deras individuella behov och förutsättningar. Den miljö som erbjuds här, med ständigt buller och en placering tillsammans med äldre brukare, är inte i linje med vad som är bäst för en 25-åring. LSS-lagen betonar att insatserna ska främja brukarens jämlika levnadsvillkor och delaktighet i samhället, vilket detta boende inte verkar uppfylla.

Det behövs dialog enligt principen om brukarens rätt till inflytande och självbestämmande enligt LSS. Detta boende bör därför inte användas, och alternativa lösningar bör diskuteras för att tillgodose brukarens behov, även under den tid nuvarande boende renoveras.

Vad Nytida erbjuder brukarna 

Jämför vi detta boende med exempelvis det Nytida ebjudit i Mariefred och som under några år var bostad åt brukaren där just ovanstående beskrivning stämmer "rogivande och harmoniska grönområden" - Google Map dom har ett boende som byggts för att vara funktionellt och skapa lugn och harmoni på en trevlig plats.







Comments

Popular posts from this blog

Grönmyntan - Drivbänksvägen 11C